Истински късметлийки са тези, на които и грам не им личи да са раждали. Повечето жени обаче се нуждаят от месеци, за да се възстановят след раждането и да възвърнат физическата си форма.
Пуерпериум - възстановяване след раждане
Пуерпериумът, познат още като следоперативен период, е времето от момента на излизане на плацентата и продължава около 6-8 седмици. Девет месеца тялото ви се е променяло вътрешно и външно, а пуерпериумът представлява точно обратния процес.

След края на раждането навярно ще се чувствате като пребити и въпреки това много майки успяват веднага след раждането да станат, да се разходят и т.н.. Няколко часа след раждането е възможно да ви побиват тръпки. Вероятно ще сте и доста отпаднали ден-два след раждането, ще ви се вие свят и ще ви премалява.Пуерпериум - възстановяване след раждане Подсигурете си и известно количество превръзки или тампони за родилки, тъй като до няколко седмици след раждането ще страдате от обилно течение от кръв, съсиреци и остатъчна тъкан, наречено лохии. Първоначално то е червено, впоследствие кафеникаво и розовеещо, а до няколко седмици добива бяло-жълтеникав цвят. С времето и количеството на течението намалява.

Пурпериумът включва и намаляване обема на матката и яйчниците, възстановяване на ендометриума (лигавицата на матката), свиване на коремните мускули и перинеума, спускане на матката в малкия таз, които промени водят до т.нар. следродилни болки. Те са по-слаби след първо раждане и се усилват с всяко следващо. Постродилните болки се усилват и по време на кърмене заради отделянето на окситоцин. Твърде вероятно е след края на раждането все още да имате и редовни, интензивни контракции, но те помагат за затварянето на кръвоносните съдове и намаляване на кръвотечението.

По време на раждането пикочните ви пътища са били силно притиснати, което води до задържане на урина непосредствено след раждането. По същата причина най-вероятно ще страдате от запек и газове. За да се справите с този дискомфорт, пийте повече течности, движете се, стойте прави. А, ако впоследствие чувствате парене при уриниране заради евентуални разкъсвания и шевове, се поливайте с вода, докато уринирате. В началото е вероятно и да се изпускате неволно , но това бързо ще отшуми. За целта са подходящи и някои упражнения за укрепване на тазовото дъно.

По време на бременността най-вероятно косата ви е станала по-здрава и гъста, но това е заради хормоните, които бушуват в продължение на 9 месеца. След раждането, отново заради хормоналния дисбаланс, е вероятно косата ви да капе на цели кичури. Но това е временно и съвсем в реда на нещата, така че няма място за паника. Постродилният период е съпътстван и още някои сравнително дребни проблеми .
Пуерпериум - възстановяване след раждане
Почти сигурно е, че след раждането ще последват промени в емоционалното ви състояние. Чувствата ви ще се блъскат между страх, вълнение, объркване, т.е. ще страдате от следродилна депресия , което е нещо съвсем естествено за редица жени.

Но за някои жени всичките изпитания, Пуерпериум - възстановяване след ражданепрез които минават по време на пурпериума, са поносим спрямо това, което виждат в огледалото. Те не понасят мисълта, че не могат да влезнат в старите си дрехи и вече не са толкова сексапилни. Това отвежда редица жени, сред които Адриана Лима и Жизел Бюндхен , почти веднага след раждането, във фитнес салона. Много известни жени влизат във форма след раждането само за няколко седмици, но те са заобиколени от професионални треньори, диетолози и детегледачки, които се грижат за възстановяването след раждане. Но усилените тренировки и строгата диета по собствено усмотрение, веднага след раждането, не винаги са особено полезни. Изчакайте няколко седмици преди да предприемете мерки за сваляне на излишните килограми и стягане на отпуснатата мускулатура. Най-ефикасни упражнения за след раждане са тези за стягане на тазовото дъно. Вумбилдингът също спомага за по-бързото възвръщане на физическата форма след раждане, а подходящ хранителен режим ще ви помогне и да отслабнете .

Пълното възвръщане на всичко както си е било обаче зависи както от възрастта ви, така и от броя на ражданията ви. При много жени раждането оставя трайни белези – отпусната кожа на корема, стрии и нежелани допълнителни килограми.