Искам бебе - планираната бременност Планираната бременност е необходимо условие, ако искате времето до появата на бебето да протече леко и безпроблемно. В момента, в който двамата с партньора ви решите да предприемете тази важна крачка към увеличаване на семейството, трябва да сте наясно, че ви предстоят доста промени в начина на живот. Колкото и на някои да им се иска половинката им да бъде импулсивна и изпълнена с ентусиазъм, по-добре е да обмислите внимателно какво ви очаква. Никой не говори за драстични промени и строг график, нарушаването на който би било фатално. Но планираната бременност все пак е отговорност, която и двамата партньори трябва да поемат, защото от това зависи здравето и нормалното развитие на бебето им.

Какво се крие всъщност зад понятието „планирана бременност”? Това е процесът, който започва с решението да си имате бебе и приключва след 9 месеца – когато то се появи на бял свят. Някои двойки се изнервят от продължителните безуспешни опити, други започват да се чудят дали има някакви физиологични причини, които им пречат да заченат веднага. Но помнете - спокойствието е основен фактор за сбъдването на тази мечта. Понякога може да отнеме и месеци, но през това време вие имате доста задачи пред себе си. Помислили ли сте дали сте генетично съвместими с партньора си, дали организмът ви е достатъчно устойчив за промените, които ще настъпят вследствие на бременността, дали здравната ви осигуровка ще покрие разходите по раждането и дали след това ще имате достатъчно средства, за да осигурите всички необходими условия за отглеждането на едно бебе?!

Разучете месечния си цикъл

Планираната бременност е тясно свързана с месечния цикъл на жената. Не само, защото определя периода на овулация , но и защото нормалното й протичане или наличието на смущения, са индикатор както за физиологическото състояние на организма, така и за времето, което биха отнели опитите за зачеване. При всяка жена менструацията е индивидуална характеристика, но и всяка жена може да забременее само в определено време от месеца. Около четиринадесетия ден преди началото на следващата менструация ще бъде отделена една яйцеклетка, която да бъде оплодена. Ако това не стане, чак следващия месец ще се случи същото.
11399_2.jpg
Първото нещо, което трябва да направите, когато пристъпите към планираната бременност, е да се срещнете с гинеколога си. Уведомете го за намеренията си, а той ще ви насрочи необходимите изследвания, за да се уверите, че сте здрава и сте способна да износите бебето. Започнете да засичате месечния си цикъл, за да знаете кога сте в овулация. В аптеките вече се продават множество тестове, които също ще ви помогнат да установите най-подходящото време за интензивни опити.

Спрете използването на всякакъв вид контрацептиви и силни медикаменти – така ще изчистите организма си от ефекта им, както и от хормоните, които съдържат.
В противен случай рискувате здравето на бебето. Вместо тях започнете да приемате витамини, които ще снабдят тялото ви с хранителните вещества, от които то се нуждае и ще дадат на детето ударен старт в развитието на имунната му система. 1200 мг калций дневно са достатъчни да укрепнат костната ви система. Потърсете обаче мнението на специалист, който да ви каже дали в тези витамини има достатъчно количество фолиева киселина. И много внимавайте да не превишите препоръчаната доза, защото това може да има токсичен ефект както за вас, така и за бебето.

Проучете гените си и медицинското си „досие”

Следващият изключително важен фактор за планираната бременност е медицинското ви минало. Направете си изследвания, които да покажат дали сте носител на някакъв вид генетични аномалии. Проучете заболяванията в своя род и в този на партньора ви. Помислете за всички прекарани в детството болести, имунизациите, които са ви направени и заболяванията, които сте пропуснали, но биха могли да се отразят на бебето, ако се разболеете по време на бременността. Не пропускайте и болестите предавани по полов път, операциите и хроничните заболявания. Има ли близнаци в рода ви? Правили ли сте спонтанен аборт? Съвместими ли са вашите кръвни показатели с тези на партньора ви? Всички подробности, касаещи здравето, ви сега са от изключително значение, защото вече планирате създаването на друг живот и изцяло вие носите отговорността за зачеването му.